Ben je op zoek naar een mogelijkheid om je wijnkennis te verbreden? Op deze pagina vindt je een on-line wijn cursus met aandacht voor
Een wijn met een zeer aromatisch karakter. Komt in Spanje veel voor in Valdepeñas en La Mancha.
In Frankrijk vooral Chablis en Bourgogne en veel aanwezig in oost Europa.
De wijnen smaken fris met een redelijk hoge zuurgraad. Wijnen van deze druif worden vaak gebruikt om te mengen met crème de cassis, waarvan het resultaat kir heet,
aroma : citroen, appel, noten.
Er worden veel uiteenlopende traditionele streekwijnen van gemaakt die doorgaans een eenvoudig karakter hebben.
Heeft dikke ronde bessen met een dun ambergeel velletje en een lichte muskaatsmaak.
aroma : kaneel, rozijnen, sinaasappel.
Gedijt goed op alle bodemsoorten en heeft een hoge zuurgraad. Geeft een grote opbrengst en wordt gebruikt als ingrediënt in zuurarme wijnen. aroma : kersen, bramen, frambozen, pruimen, rood fruit.
Bonarda Piemontese wordt in het Italiaanse Piëmont geteeld en hier vaak met de soorten Croatina en Nebbiolo versneden.
Deze druif was uit de gratie geraakt maar komt nu steeds meer terug. Komt veel in Argentinië voor.
De wijn van de kleine druiven is geconcentreerd met vooral veel rood fruit en zachte tannines en een mooi uitgebalanceerde zuurgraad.
aroma : bessen, kersen, aalbessen, .
In St. Emilion en Pomerol is hij de ideale metgezel van de dominerende merlot. In de Loire-vallei zorgt hij voor de typische zwarte bessen smaak in de Chinon en Bourgeuil. Het is een snel rijpende druif. In Touraine heet deze druif bretonIn China heeft men een variant die cabernet gernischt heet. aroma : aardappelschil, aardbei, bessen, frambozen, paprika, potloodslijpsel, rood fruit, zwarte bessen).
Je ziet vanuit alle windstreken fantastische wijnen die de naam van deze druif dragen. Het is een langzaam rijpende druif
aroma : asperges, bessen, cederhout, chocolade, eucalyptus, gras, hooigeur, kersen, moerbeien, munt, paprika, potloodslijpsel, sigarendoos, stal, tabak, zwarte bessen).
Het is ook een belangrijke druif in de Champagne.
aroma : ananas, appel, boter, citrusfruit, hazelnoten, mango, noten, passievrucht, room, tropisch fruit, walnoten.
Gamay-wijnen worden jong gedronken en zelfs de beste crus kunnen niet langer dan een paar jaar worden bewaard.
aroma : aalbessen, aardbei, banaan, frambozen, kersen, perendrups, rood fruit, zwarte bessen.
In verband met zijn zoetigheid dient hij als basis voor vins-doux-naturels van de Roussilon. In Spanje heet hij garnache en wordt wel met tempranillo in de Rioja-wijnen gebruikt.
aroma : bessen, laurier, kersen, specerijen, diergeuren, chocolade, diergeuren, kersen, kreupelhout, zwarte bessen.
In de Medoc en Graves zorgt hij voor het verzachten van de cabernet sauvignon. In Zwitserland heb je het Italiaanstalige Ticino.
De merlot wijnen hebben daar een vergelijkbare kwaliteit van Pétrus in de Pomerol. De beste wijn draagt het felbegeerde VITI-zegel met de aanduiding Controlo Ufficiale di Qualita.
Er bestaat daar ook een witte wijn van merlot en een lichte rose.
aroma : bont, bos, bramen, chocolade, diergeuren, drop, kersen, kreupelhout, laurier, leer, truffel, vijgen, wild, zoethout, zwarte bessen, zwart fruit.
In Duitsland is dit de meest aangeplante druif met ongeveer 25.000 ha. Het is een variant die door Dr. Herman Müller uit Zwitserland omstreeks 1882 door kruising van de riesling en de silvaner (of van twee rieslingvarianten) tot stand is gekomen. Het is een van de basisdruiven in de bekende Liebfraumilch, waaraan zgn. süsreserve wordt toegevoegd. Voor hoogwaardiger wijnen kiest men veelal de naam Rivaner ivm het slechte kwaliteitsimago van de Müller-Thurgau.
aroma : licht bloemig, vers geplukte druiven, lichte kruidtonen, muskaatfruit.
Het is een laatrijpende druif die de basis vormt van vele bekende wijnen.
aroma : animaal, stal, teer en paddestoelen.
In de Elzas, Italie en Hongarije is de wijn van deze druif een volle droge witte wijn terwijl in Duitsland en Canada er ook zoete wijn mee gemaakt wordt.
Aroma: Fruitig vaak appel, en citrus
Een blauwgrijs tot bruinrood kleurende druif die over de hele wereld meerdere gedaanten heeft. Is rond 1400 naar Hongarije overgebracht; hier heet hij szürkebarát waarvan men de beroemde Tokay maakt. In de Elzas maakt men om naamsverwarring te voorkomen de zgn. tokay pinot gris-wijnen. Smakelijke wijnen met een hoge zoetgraad en een stevig alcoholpercentage. In Duitsland heet deze druif ook wel grauburgunder of rülander. In Italië pinot grigio
aroma : noten, rook, ananas, groene bonen, zoethout.
Het is de meest geplante champagne-variëteit samen met pinot noir en chardonnay. De druivensoort is goed bestand tegen lente-vorst, omdat hij later bloeit dan de chardonnay en de pinot noir. De druiven worden gebruikt in de champagne om karakter en levendigheid toe te voegen. In Duitsland heet deze druif schwartzriesling of müllerrebe.
aroma : aardbei, bos, diergeuren, frambozen, gekookt fruit, kersen, rood fruit, roos, stalgeur.
Er worden uiteenlopende wijnen van gemaakt zoals : Chianti, Vino Novello en Brunello di Montalcino. Het is een langzaam rijpende druif, die ook is aangeplant in Californië
aroma : iris, kersen, viooltjes, zwarte bessen.
Het is een klassieke druif varieteit, de basis van de grote Rohne wijnen, nu geteelt in de hele wereld door zijn betrouwbare flinke oogst op warme, goed gedraineerde heuvelflanken. Afhankelijk van het klimaat is het resultaat een halfvolle rode wijn met flinke tannine gehaltes of in warmere klimaten een volle rode wijn met een zachter tannine gehalte.
De wijnen hebben een fruitige ietwat peperige smaak.
aroma : aardbei, bosbessen, bramen, chocolade, drop, gerookt spek, kruidnagel, peper, pruimen, rood fruit, roos, teer, truffel, wild, zwarte bessen.
Deze druif heeft meerdere namen : ull de llebre, cencibel, tinto fino, tinto del pais en tinta de toro en wordt gezien als een echte Riojadruif.
aroma : aardbei, bessen, chocolade, drop, leer, pruimen, rood fruit.
De wijnen hebben een ronde smaak met weinig zuren.
aroma: abrikoos, bloemen, citroen, kamperfoelie, mango, peer.
Met de naam Weiss Burgunder wordt in bepaalde regios (in Duitsland / Oostenrijk) ook wel de Pinot Gris bedoeld en soms de Chardonnay
aroma: ananas, appel, boter, citrusfruit, mango, passievrucht, tropisch fruit.
Er worden uiteenlopende wijnen van gemaakt zoals white zinfandel, blush wine maar ook fruitige rosé. Er worden op kleine schaal portachtige wijnen gemaakt en je kunt natuurlijk ook traditionele op eiken gelagerde wijnen vinden.
Door onderzoek is vastgesteld, dat de zinfandel dezelfde druif is als de in Italië (Apulia) verbouwde primitivo ook wel gioia genoemd. Er is een grote gelijkenis met de uit Kroatië afkomstige plavac mali.
aroma : bessen, nootmuskaat, peper, pruimen, rozijnen.
De wijnoogst van 2018 in de wijngaarden van de Languedoc heeft zeer goede wijnen opgeleverd, zowel in wit, rosé als rood.
Door de flinke regenval in de winter, gevolgd door een koele en vrij natte lente, had het groeiseizoen van 2018 in de wijngaarden van de Languedoc (waar de vele van onze wijnen vandaan komen) in 2018 een zeer goede start. De zomer begon tamelijk laat en met vele hoosbuien, waardoor valse meeldauw snel kon uitbreiden die de merlot wijnstokken aantastte.
Micro-wijngaardbeheer was de sleutel om de meeldauw onder controle te houden en was in de meeste gevallen succesvol.
De regenval eindigde gelukkig vlak vóór het begin van de oogst, op 20 augustus van 2018. Het dan volgende aanhoudende mooie weer was perfect voor de wijnoogst en leverde druiven als de sauvignon en chardonnay van hoge kwaliteit op. De merlot oogst was ondanks de meeldauw ook van hoge kwaliteit zij het met een wat lager volume. De cabernet sauvignon druif was bijzonder rijp bij de pluk en heeft een groot potentieel.
Wijnbouwers zelf nuanceren de verwachtingen voor de 2019 wijnoogst met een ‘veelbelovend’.
Het zachte voorjaar gaf in het zuiden van Frankrijk een groeispurt. Vervolgens werden in de zomer de druiven gegrild door de felle zon. De temperaturen bereikten extreem hoge waarden. Na de hitte periode tot de oogst waren de temperaturen milder gedurende dag en met wat frissere nachten. Dit is essentieel voor de aromatische en frisse witte wijnen.Uitzonderlijk hoge temperaturen en de afwezigheid van de gebruikelijke regenachtige periodes heeft zijn effect gehad op het grondwater niveau.
Wat betreft de hoeveelheid was 2019 duidelijk minder, gekenmerkt door kleinere druiven met minder sap maar met meer aroma.Alhoewel de voorspellingen matig waren is de 2019 oogst in de Langedoc veelbelovend en gebalanceerd.
MIdden maart zijn voor ons de eerste (wit en rose) flessen afgevuld, de verzending vertraagd door de corona, maar we hebben de eerste resultaten van 2019 kunnen beoordelen met als voorzichtige conclusie. Verschillen zijn er zeker maar het is best goed
Het is handig om bij een proeverij gebruik te maken van een standaard formulier zodat de resultaten vergelijkbaar zijn
De wijnoogst van 2020 is zeer veelbelovend, zowel in wit, rosé als rood.
Voor de ontwikkeling in 2020 van de druiven in de Languedoc was de goede hoeveelheid regen in de winter en het voorjaar vanbelang. Met goede preventie tegen meeldauw leidden de weersomstandigheden tot prachtige druiven. De oogst van de wittewijn in was het vroegst sinds 2003. De sauvignon biedt een breed aromatisch spectrum. Decabernet-sauvignon, merlot en syrah tonen een bijzondere kwaliteit tannines en een goede balans alcohol / zuur. Samengevat heeft de wijnoogst van 2020 opnieuw zeer veelbelovende wijnen opgeleverd, zowel in wit, rosé als rood.